Povijest kluba

Košarkaški klub Gorica osnovan je 1969. godine pod nazivom Gorički omladinski košarkaški klub. Uz podršku velikogoričkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva klub je osnovala skupina entuzijasta na čelu sa Nikolom i Jurajem Hrvačićem, Stjepanom Črnjkom, Zlatkom Božićem i Zoranom Galekovićem. Godinu dana kasnije, 1970. klub postaje član Sportskog društva Radnik u kojem već djeluju sekcije nogometa, kuglanja i stolnog tenisa, te košarkaški mijenjaju ime i postaju Košarkaški klub Radnik.

U 70-tim i 80-tim godinama KK Radnik nastupa u Zagrebačkoj regiji, Međuopćinskoj ligi i Hrvatskoj regionalnoj ligi, a goričani su igrački kadar crpili iz svog vlastitog pogona. Tako su uspjehe kluba kroz godine obilježili igrači; braća Željko i Zlatko Jotić, Ivica Draženović, Jadranko Perlić, Vjekoslav Bakov, Ivan Šuker, Damir Župetić, Goran Kovačić, Dražen Arbanas, Nenad Rožić, Damir Filipančić, Ante Čuić, Dorijan Vajdić, Igor Šipušić, Darko Ćopić, Dražen Budak, Igor Radić, Mirko Matić i mnogi drugi. Brojna su i trenerska imena koja su vodile generacije Radnika; Juraj Hrvačić, Branko Markulin, Željko Rihtarić, Mladen Momčilović, Nikola Plećaš, Ivan Čuić, Zlatko Jotić, Jadranko Perlić, Damir Budak, Željko Ciglar, Silvije Jenkač…

U 1978. godini osnovan je i Ženski košarkaški klub Radnik koji je djelovao sve do 1993. godine kada se fuzionirao sa KK Jabuka i preselio u Zaprešić.

U više nego teškoj finacijskoj situaciji 1992. godine KK Radnik postaje vlasništvo Damira Pavličevića, bivšeg reprezentativca i vlasnika poduzeća Media d.d., čime i klub mijenja naziv u Košarkaški klub Media. Iz tog perioda su vezani i najveći uspjesi kluba. Pod vodstvom trenera Mladena Starčevića KK Media u sezoni 1993/94. iz B-1 lige ulazi u A-2 ligu gdje dvije godine zaredom osvaja prvo mjesto i igra kvalifikacije za ulazak u 1. ligu. Taj uspjeh ostvarili su igrači: Darko Ćopić, Igor Radić, Dražen Budak, Ozren Malbašić, Andrijano Aljinović, Tomislav Galeković, Robert Troha, Drago Holub, Dominik Živanović, Duško Mišković, Zvonimir Kovačević i Ivan Dubravica. No, tada su čelni ljudi kluba procijenili da Prva liga iziskuje prevelike i nedostižne financijske troškove, te su kvalifikacije odigrane bez ambicija i pretenzija da budu prvoligaši.

Krajem 1997. godine klub raskida sve veze sa Damirom Pavličevićem i Mediom, te na Skupštini mijenja ime u Košarkaški klub Gorica, a za predsjednika je izabran Ivan Šuker. Klub praktički kreće ispočetka, okreće se radu sa svojim omladinskim pogonom. Nakon nekoliko teških godina u kojima je ispadao i ponovno ulazio u A-2 ligu, danas je situacija posve drugačija.

2017. god. predsjednik postaje Mirko Matić, a na mjesto trenera se vraća Josip Sesar. Gorica ostvaruje epohalni rezultat u 1. muškoj ligi s 22 pobjede iz 22 utakmice uz prosječnu razliku od +30 poena te uvjerljivo ostvaruje plasman u HT Premijer ligu.

U sezoni 2018./2019. Gorica slavi 50. rođendan na najbolji mogući način. Osvojenim 6. mjestom u HT Premijer ligi ulazi u Play off za prvaka Hrvatske, a u Kupu Krešimira Ćosića igra na Final 8 završnom turniru gdje pobjedom nad domaćim Splitom ostvaruje plasman u polufinale Kupa!

U sezonu 2019./2020. KK Gorica ulazi s novim predsjednikom, bivšim košarkašem i uspješnim poduzetnikom Duškom Radovićem te najuspješnijim domaćim trenerom protekle sezone  – Josipom Sesarom.

Gorica pobjeđuje Cibonu, Split i Zadar, ali korona prekida prvenstvo u trenutku kada Gorica dijeli 3. mjesto s ekipom Splita.

U sezoni 2020./2021. Bikovi su i dalje u vrhu domaće košarke. U regularnom dijelu zauzimaju 4. mjesto, dolaze do polufinala doigravanja u kojem gube 2-1 od kasnijeg prvaka Zadra.

Slično je bilo i sljedeće sezone kada Gorica zadržava poziciju u TOP5 HT Premijer lige, a zatim izbacuje Cedevitu junior u četvrtfinalu Playoffa. Međutim, Goričani u polufinalu gube od kasnijeg prvaka Cibone u dvije neizvjesne utakmice. Tijekom sezone predsjednik Duško Radović potpisao je ugovor o prijateljstvu i suradnji s KK Zadar.

Osnovne smjernice najboljeg košarkaškog kluba u Zagrebačkoj županiji u nadolazećim godinama bit će rad s mladima i proizvodnja igrača iz vlastitog pogona te stvaranje stabilnog premijerligaškog kluba.