O klubu

KOŠARKAŠKI KLUB GORICA – POVIJEST

Košarkaški klub Gorica osnovan je 1969. godine pod nazivom Gorički omladinski košarkaški klub. Uz podršku velikogoričkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva klub je osnovala skupina entuzijasta na čelu sa Nikolom i Jurajem Hrvačićem, Stjepanom Črnjkom, Zlatkom Božićem i Zoranom Galekovićem. Godinu dana kasnije, 1970. klub postaje član Sportskog društva Radnik u kojem već djeluju sekcije nogometa, kuglanja i stolnog tenisa, te košarkaški mijenjaju ime i postaju Košarkaški klub Radnik.

U 70-tim i 80-tim godinama KK Radnik nastupa u Zagrebačkoj regiji, Međuopćinskoj ligi i Hrvatskoj regionalnoj ligi, a goričani su igrački kadar crpili iz svog vlastitog pogona. Tako su uspjehe kluba kroz godine obilježili igrači; braća Željko i Zlatko Jotić, Ivica Draženović, Jadranko Perlić, Vjekoslav Bakov, Ivan Šuker, Damir Župetić, Goran Kovačić, Dražen Arbanas, Nenad Rožić, Damir Filipančić, Ante Čuić, Dorijan Vajdić, Igor Šipušić, Darko Ćopić, Dražen Budak, Igor Radić, Mirko Matić i mnogi drugi. Brojna su i trenerska imena koja su vodile generacije Radnika; Juraj Hrvačić, Branko Markulin, Željko Rihtarić, Mladen Momčilović, Nikola Plećaš, Ivan Čuić, Zlatko Jotić, Jadranko Perlić, Damir Budak, Željko Ciglar, Silvije Jenkač…

U 1978. godini osnovan je i Ženski košarkaški klub Radnik koji je djelovao sve do 1993. godine kada se fuzionirao sa KK Jabuka i preselio u Zaprešić.

U više nego teškoj finacijskoj situaciji 1992. godine KK Radnik postaje vlasništvo Damira Pavličevića, bivšeg reprezentativca i vlasnika poduzeća Media d.d., čime i klub mijenja naziv u Košarkaški klub Media. Iz tog perioda su vezani i najveći uspjesi kluba. Pod vodstvom trenera Mladena Starčevića KK Media u sezoni 1993/94. iz B-1 lige ulazi u A-2 ligu gdje dvije godine zaredom osvaja prvo mjesto i igra kvalifikacije za ulazak u 1. ligu. Taj uspjeh ostvarili su igrači: Darko Ćopić, Igor Radić, Dražen Budak, Ozren Malbašić, Andrijano Aljinović, Tomislav Galeković, Robert Troha, Drago Holub, Dominik Živanović, Duško Mišković, Zvonimir Kovačević i Ivan Dubravica. No, tada su čelni ljudi kluba procijenili da Prva liga iziskuje prevelike i nedostižne financijske troškove, te su kvalifikacije odigrane bez ambicija i pretenzija da budu prvoligaši.

Krajem 1997. godine klub raskida sve veze sa Damirom Pavličevićem i Mediom, te na Skupštini mijenja ime u Košarkaški klub Gorica, a za predsjednika je izabran Ivan Šuker, koji tu funkciju obavlja i danas. Klub praktički kreće ispočetka, okreće se radu sa svojim omladinskim pogonom. Nakon nekoliko teških godina u kojima je ispadao i ponovno ulazio u A-2 ligu, danas je situacija posve drugačija. Seniori, koje uglavnom čine domaći igrači, stabilni su članovi A-2 lige, ali ono na što smo posebno ponosni – to je rad sa našim omladinskim pogonom koji se, usprkos teškim uvjetima u kojima radi (nedovoljni broj termina u dvoranama), ravnopravno nosi sa klubovima koji rade u daleko boljim uvjetima nego gorički košarkaši.

Osnovne smjernice najuspješnijeg košarkaškog kluba u Zagrebačkoj županiji u nadolazećim godinama i dalje će biti rad s mladima i proizvodnja igrača iz vlastitog pogona.