50 godina kluba

OBILJEŽAVANJE 50. GODIŠNJICE KOŠARKAŠKOG KLUBA GORICA

FILM povodom 50. rođendana

Ove godine Košarkaški klub Gorica slavi 50 godina od osnutka kluba, te smo organizacijom Međunarodnog košarkaškog seniorskog turnira obilježili ovaj vrijedni jubilej.

Turnir se održao 13. i 14. rujna 2019. godine, a na njemu su sudjelovali eminentni hrvatski i europski klubovi:

Temp SUMZ (RUSIJA) – pobjednik 2. ruske lige
KK ZADAR – višestruki prvak Hrvatske i osvajač Kupa Hrvatske
KK CIBONA – dvostruki prvak Europe te jedan od najboljih hrvatskih klubova
KK GORICA – domaćin turnira, polufinalist Kupa Krešimira Ćosića i najugodnije iznenađenje sezone 2018./2019.

U velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je svečana akademija povodom 50. rođendana KK Gorica. Prekrasno je bilo vidjeti sve generacije goričkih košarkaša na jednom mjestu, prisjetiti se bogate klupske povijesti, entuzijazma, uloženog truda i odricanja, ali i vidjeti kako je klub danas u dobrim rukama i kako je pred njim svijetla budućnost.

Od prvog predsjednika Josipa Jože Šipušića pa do današnjeg Duška Radovića bilo je puno uspona, ali i padova, no, najvažnije je kako u prvih 50 godina ima izuzetno puno pozitivnih uspomena, koji će sigurno biti temelj daljnjeg razvoja košarke u Velikoj Gorici, što je bilo i prikazano u prigodnom dokumentarnom filmu o rođendanskom slavljeniku KK Gorica.

Košarka je u Veliku Goricu stigla i prije nego je osnovan klub, a za sve su bili zaslužni naši vatrogasci, koji su se na jednom natjecanju u Zadru po prvi puta susreli s košarkaškom loptom i obručem pa je na prostoru ispred tadašnje Gasilane u Zagrebačkoj ulici na zid postavljen koš, nabavljena je lopta i krenula je avantura koja traje 50 godina…

“Velika mi je čast i privilegija biti na čelu kluba u proslavi ovog velikog jubileja,” istaknuo je između ostalog predsjednik Radović pa dodao:

“Naš klub ima osnovu i obvezu da se u budućnosti nametne košarkaškoj javnosti Velike Gorice, Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske. Mogu vam obećati kako ćemo ustrajati na izgradnji dugoročnog i održivog sustava, u svim segmentima, stručnom, administrativnom i financijskom. S ciljem postizanja još boljih rezultata moramo pojačati rad s mlađim uzrastima, jer to je ulaganje u budućnost kluba.”

“Imamo ambiciju veliki prošlosezonski rezultat potvrditi i ambiciozno jurišati prema vrhu hrvatske košarke. Mnogi će reći kako je lako obećati, ali vas uvjeravam kako ćemo ustrajati u realizaciji zacrtanih projekata i da ćemo se u budućnosti okititi jednim od trofeja!”

Joža Šipušić u duhovitom se tonu prisjetio dana osnivanja te je slikovito opisao ta vremena prije 50 godina u našem gradu. Zahvalio je svima na pomoći, prvim igračima, trenerima…

“Ispunjava me zadovoljstvom činjenica da i danas u Velikoj Gorici gledamo košarku na vrhunskoj razini, a želja mi je da i dalje KK Gorica bude mjesto okupljanja mladih i da ostvaruje brojne uspjehe na svim poljima djelovanja,” izmamio je veliki osmjeh i pljesak svih okupljenih.

Uz brojne uvažene goste, od predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza Stojka Vrankovića, preko legendi hrvatske košarke Pina Gjergje i Zdravka Jeraka pa do gradonačelnika Dražena Barišića i njegovih zamjenika Krešimira Ačkara i Ervina Kolarca. Bio je tu i danas saborski zastupnik, a prije i igrač i predsjednik KK Gorica Ivan Šuker pa potpredsjednica državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić, izaslanik državne tajnice središnjeg državnog ureda za sport Kristijan Slačanac, zamjenik predsjednika skupštine Zagrebačke županije Zvonko Kunić, izaslanica župana Zagrebačke županije, pročelnica upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Županije Mirela Katalenac, izaslanik predsjednika HOO-a Ivan Jelenčić, pomoćnik glavnog tajnika HOO za lokalni sport Siniša Krajač, zamjenik predsjednika Zajednice sportskih udruga i Saveza Zagrebačke županije Boris Makarun, zamjenik glavnog tajnika Zagrebačkog sportskog saveza Tonči Anzulović, predsjednik Košarkaškog saveza Zagrebačke županije Igor Mužina, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice Goran Kovačić te mnogi drugi uglednici.

“Čestitam svima koji su na bilo koji način sudjelovali u proteklih 50 godina. Nisu to samo igrači i treneri, to su i njihove žene, majke i djeca, svi navijači. Pozivam sve da tako surađujemo i dalje,” istaknuo je između ostalog u svojoj poruci prvi čovjek Velike Gorice.

Veliku svečanost, kroz koju nas je suvereno vodila Ana Katulić, uveličale su i naše turopoljske Jane, koje su na otvaranju izvele himnu te cijeli program prigodno obilježile s nekoliko sjajnih izvedbi, čime su oduševile publiku u POU.

Završnica programa obilježena je dodjelom zahvalnica i priznanja samo nekima koji su obilježili 50-godišnju povijest i dali svoj doprinos u funkcioniranju, rastu i razvoju velikogoričke košarke.

Zahvalnice su dobili predstavnici institucija za dugogodišnju suradnju (Zagrebačka Županija, Grad Velika Gorica, Središnji državni ured, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski košarkaški savez, Košarkaški savez Zagrebačke županije, Košarkaški savez Zagreba, Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice), sponzori (PPS Galeković, Gašparić Auto, Gradnja Čukelj, Ljekarne Zagrebačke županije, Matić d.o.o., Studio Jotić d.o.o., BBM Softver, Teh-cut, Naturalis d.o.o).

KK Gorica je svojevremeno imao i žensku sekciju, a priznanja su dobile Sanja Draženović Kudrna, Dijana Palada, Danica Matić, Suzana Perlić, Nataša Poljak, Marie Rajković, Bore Kolaj, Kristina Benković Lelas, Renata Sedlar, Mirjana Pisačić, Ankica Rojko, Biserka Galenić, Gordana Mikulčić Krnjaja, Domagoj Prcić Bilić, Stjepan Matušić…

I istaknuti treneri kroz povijest dobili su svoje zahvalnice (Mladen Momčinović, Ivan Čuić, Jadranko Perlić, Silvije Jenkač, Damir Budak, Željko Ciglar, Dražen Arbanas, Ivica Draženović, Mirko Kovčalija, Mladen Starčević, Ivan Stanišak, Dominik Živković, Zvonimir Kovačević, Josip Sesar) …

… ali i igrači (Vjekoslav Bakov, Dražen Budak, Igor Ciglar, Ante Čuić, Damir Filipančić, Drago Holub, Željko Jotić, Ante Jukić, Filip Lasić, Ivan Majcunić, Darko Novak, Ivan Papac, Marko Petrović, Ljubo Prgomet, Ante Mašić, Igor Radić, Nenad Rožić, Robert Troha, Dorijan Vajdić, Marin Župetić, Bela Štadler)…

Svoje priznanje za klupski rad preuzeli su Josip Šipušić, Zlatko Božić, Ivan Matanović, Zlatko Šostar, Alojz Zagorac, Vid Križanić, Zlatko Jotić, Ante Balončić, Pero Bevanda, Damir Pavličević, Luka Živanović, Ivan Šuker, Mirko Matić, Duško Radović, Branko Šafranić, Darko Ćopić, Goran Kovačić…

“Od onoga čime smo počeli do današnjih dana veliki je napredak postignuti i ogromna je razlika. U ono vrijeme mi smo se košarkom bavili u potpunosti amaterski, bila nam je to više samo igra, manje natjecanje. Bilo je važno uživati i to sam nastojao kao trener usaditi svojim igračima. Prvenstveno taj osjećaj da se igraju, ali i da nadograđuju svoje znanje i postižu uspjehe kao što su ih postizali. Današnji klupski pogon i ondašnji ne mogu se usporediti, ali to je dobro jer se tako dobiva kvaliteta. Današnja KK Gorica je uspjeh, za jedno ipak malo mjesto s ograničenim resursima. No, taj uspjeh je velik i rezultat zajedničkog rada, od trenerskih stručnjaka , igrača, uprava pa do javnih radnika i politike koji su svi to omogućili. Jako mi je drago zbog toga, jer sam i ja utkao dio sebe u ovaj klub i njegove rezultate,” poručio nam je za kraj ove povijesne proslave prvi trener Goričana Mladen Momčinović.

Velikogorički ljubitelji košarke mogli su uživati u prvom danu slavljeničkog pripremnog turnira povodom 50. rođendana kluba u našoj Gradskoj sportskoj dvorani, kako u najvećem hrvatskom derbiju i okršaju Cibone i Zadra, tako i u dramatičnom i uzbudljivom dvoboju Goričana i ruskog prvoligaša Temp-Sumz!

U velikom finalu u subotu od 17 sati na parket će tako Gorica i Zadar, dok će za treće mjesto od 15 sati igrati Cibona i Temp-Sumz.

Ekipa Josipa Sesara uspjela je preokretom u nastavku utakmice i boljom igrom u posljednjoj dionici dvoboja doći do zaslužene pobjede rezultatom 82:80Lovro Mazalin bio je sjajan s 20 poena i osam skokova, dok su dvoznamenkasti bili još Vraneš s 14, Marko Petrović s 11 te MajcunićMašić i Vučić s po deset poena. Igrali su još Borna Kapusta, Petar Babić i kapetan Ivan Papac, a u sastavu je bio i Kruno Macner.

“Odigrali smo već nekoliko pripremnih utakmica i ovo je bila možda i jedna od naših lošijih. Protivnik je bio izuzetno čvrst, fizički jako moćan, a imaju sjajne šutere. Još smo u fazi uigravanja, ali imamo benefit što nam je sedam igrača ostalo od prošle sezone. Još se trebaju Vraneš i Pero Babić u potpunosti uklopiti,” izjavio nam je u razgovoru neposredno nakon dvoboja strateg Gorice.

“Na tragu smo dovođenja još jednog ili dva igrača, koji bi nas pojačali fizički. Za prvu utakmicu pred gledateljima ne mogu reći da sam prezadovoljan. Zadovoljan sam pobjedom,” dodao je Sesar pa naglasio:

“Nadam se ćemo ponovno moći konkurirati vodećim ekipa Hrvatske. U svakom slučaju još je puno posla pred nama. Imali smo slab ulazak u utakmicu, imali smo problema sa slobodnim bacanjima, loše smo šutirali trice, ali smo na poluvremenu bili rezultatski blizu. Kad smo pogodili nekoliko šuteva ‘ušli’ smo u utakmicu, ali treba naglasiti kako su ovo još uvijek pripreme i igrači još uvijek nemaju svježinu, mirnoću te ‘mekoću’ na šutu.”

“Vjerujem kad krene sezone i za prvu utakmicu prvenstva u Splitu da će biti sve OK.”

U klubu se čeka još dolazak još dva igrača, no, veliko pojačanje Gorica je dobila u stručnom stožeru…

“Ivan Perinčić nam je veliko pojačanje. Ostao je bez posla u Cedeviti i ukazala nam se prilika da ga dovedemo. Bit će i šef omladinskog pogona i bit će nam od velike pomoći.”

Josip Sesar je u ovih nekoliko godina koliko je uz klub već ostavio neizbrisiv trag…

“Baš sam ponosan da su se dobri rezultati poklopili s 50. godišnjicom kluba. Igrači su najzaslužniji za to, a među njima mislim na Prgometa, Mašića, Papca, Petrovića, koji su tu već nekoliko godina i koji su najzaslužniji za taj mali uzlet Gorice. nadam se da tu nije kraj i nadam se da možemo pružati dobre partije u budućnosti,” poručio je za kraj.

U velikogoričkoj Gradskoj dvorani vidjeli smo brojna poznata lica iz svijeta košarke, koji su uživali u nastupu ponajboljih hrvatskih klubova. Među njima je naravno bio i Aco Petrović, koji je ekspresno nakon nastupa s Brazilom na Svjetskom prvenstvu u Kini stigao do našeg grada, u kojem često boravi. Njegov sin Marko prava je  klupska legenda Gorice…

“On je već godinama u Gorici i identificirao se s klubom i praktički je domaći igrač. Gorica je solidan klub koji se zadnjih godina transformirao u solidnog prvoligaša. Puno znači ovaj veliki jubilej,” istaknuo nam je između ostalog u razgovoru Aco, dok je Marko već ‘trpao’ suparnički koš.

Ivan Šuker jedan je od onih koji su gotovo cijeli svoj život vezani za gorički košarkaški klub…

“Od ovih 50 godina ja sam vezan za Goricu možda njih 47. Sjećam se kako je 1972. godine bilo juniorsko prvenstvo na Šalati i od tada sam u klubu, što igrač, što predsjednik. Mislim da se puno lijepih stvari dogodilo u ovih 50 godina, od rezultata do toga da je klub uvijek okupljao puno mladih igrača. Dok sam bio predsjednik uvijek sam inzistirao da imamo puno igrača u našoj školi, jer sport je nešto najbolje što se mladom čovjeku može dogoditi, od prijateljstva pa do svih drugih stvari…

“Sesar je bio trener i dok sam ja bio na čelu kluba. nekad sjajan igrač, a danas odličan trener. Složio se dobar roster, Gorica nije daleko od Cibone ili Zadra. Mislim da uz sve ostalo što se dobro događa u velikogoričkom sportu čeka i još jedna lijepa košarkaška jesen i proljeće,” zaključio je Šuker.

U finalu će se Goričani za trofej pobjednika ovog turnira boriti sa Zadrom, koji je u prvoj utakmici svladao Cibonu s 93:85, uz 22 poena Allena te po 18 Siriščevića i Farra.

Idealan je bio završetak rođendanskog prijateljskog košarkaškog turnira u Gradskoj sportskoj dvorni povodom 50. obljetnice osnivanja KK Gorica.

Slavljenik je slavio u finalu! I to kako? Kapetanskim ubačajem Ivana Papca s istekom vremena za konačnih 87:85 (22:23, 21:20, 26:19, 18:23).

Goričani su odigrali sjajnu utakmicu protiv jednog od kandidata za naslov prvaka Hrvatske, a nakon odlične treće dionice u posljednjoj četvrtini stigli su i do dvoznamenkaste prednosti. Međutim, drama u završnici nije izostala. Zadrani su se ‘junački’ na krilima Junakovića vratili u utakmicu, a čak je i trener Josip Sesar iznerviran nekim sudačkim odlukama zaradio isključenje.

Nekoliko sekundi prije kraja rezultat je bio poravnat, ali KK Gorica koristi zadnji napad. U brzoj tranziciji lopta dolazi do Mašića, on ‘podvaljuje’ Papcu, koji sa zvukom sirene ubacuje za veliko slavlje igrača i navijača Gorice u solidno popunjenoj dvorani. Među gledateljima su bili brojni košarkaški uglednici i legende ovog sporta, a među njima i aktualni hrvatski izbornik Veljko Mršić.

“Mislim da smo zasluženo osvojili ovaj turnira te da smo protiv Zadra odigrali puno bolju utakmicu nego u petak. Puno nam je tečniji bio napad i naše kretnje. Imali smo određenih problema s njihovim centrima, ali sve u svemu, odigrali smo jedna dobar pripremni turnir,” analizirao je strateg Gorice.

“Čestitao bih Mazalinu na ovim igrama i nadam se kako će mu ovo biti poticaj za novu sezonu,” posebno je istaknuo.

MVP MAZALIN

Lovro Mazalin je ponovno predvodio na parketu s 18 poena, deset skokova i pet asistencija, a zasluženo mu je pripala i MVP nagrada za najkorisnijeg igrača ovog turnira.

“Ova pobjeda nam je tek priprema za ono što nas čeka u sezoni. Maksimalno sam fokusiran na tu prvu utakmicu u Splitu i pripremam svoju momčad za to gostovanje, kako bismo startali na pravi način. No, u ovom razdoblju što dođe pobjeda protiv jačeg protivnika to smo sigurno zadovoljniji i svjesni kako smo na pravom putu. Ovo je Meni je onda lakše ustrajati na onome što radimo i tražiti od igrača da vjeruju u sustav,” naglasio je trener Goričana pa zaključio:

“Više volim ovakvu utakmicu, nego da je završilo s 15 razlike za bilo koju ekipu. Igračima je potrebno da se priviknu na stres kojeg donose ovakve situacije.”

PETROVIĆ NE SKRIVA AMBICIJE

Dvoznamenkasti su bili još Ivan Majcunić (12) i kapetan Papac (12) te Ante Mašić (11). Dres Gorice natopili su još Borna Kapusta, uz sedam poena i šesta asistencija, Ivan Vučić (7), Petar Babić (8) Ivan Vraneš (9) i Marko Petrović (3).

“Definitivno se ova gorička priča, od kad sam ovdje, iz godine u godinu poboljšava. Jednostavno nemam riječi o klupskoj organizaciji u proteklih pet, šest godina. Iz dana u dan se klub u svim segmentima diže na sve profesionalniju razinu, a posebno sam zadovoljan što smo ovom pobjedom mogli zaključiti ovaj veličanstveni jubilej i turnir,” naglasio nam je u razgovoru nakon slavlja Marko Petrović, sada već i legenda KK Gorica.

U prošloj sezoni Goričani su stigli do povijesnih rezultata, plasmana u polufinale Kupa Kreše Ćosića, ulaska u doigravanje i osvajanja šestog mjesta u HT Premijer ligi…

Ambiciozno se ulazi i u novu sezonu…

“Očekivanja i apetiti su porasli i kod nas, naravno. Definitivno mislim kako imamo snažniju momčad nego prošle sezone i idemo se svi skupiti pa probati izvući što bolju sezonu,” smatra Marko pa dodaje za kraj:

“Zašto ne bismo ušli u polufinale prvenstva Hrvatske?”

Treće mjesto na rođendanskom turniru osvojila je Cibona pobjedom nad ruskom ekipom Temp Sumz rezultatom 83:77. Gibson je bio prvi strijelac sa 16 poena, Bilinovac je dodao 13, a Novačić 11 koševa.